Mäta pieporná

Máta peprná, Mentha piperita L., Menta peprná (promincľa)

Výskyt: Prvé informácie o mäte priepornej sa našli v starých egyptských hroboch z rokov 1200 až 600 pred n. l. v Karnaku. Najväčšie kultúry sú v USA, v Japonsku sa kultivuje na získavanie mentolu, v Nemecku najpoužívanejšia liečivka.

Zber: Predmetom zberu mäty priepornej je vňať, prípadne list; zber sa robí viackrát do roka, tesne pred kvitnutím (júl až september), ale vždy za sucha a vtedy, keď vňať dorastie do výšky 25 cm až 30 cm. Neprípustná je vňať napadnutá “hrdzou”. Materiál je náchylný na zaparenie; suší sa na dobre vetraných miestach a v tieni v tenkých vrstvách pri teplote 25 až 30 stupňov.

Uplatnenie: Z obsahový látok je najdôležitejšia silica bohatá na mentol a jeho estery, menthon, menthofuran a ďalšie terpény, flavonoidy, triesloviny, triterpény, horčiny. Mentol má výrazne antiseptické a lokálne anestetické vlastnosti. Silica pôsobí spazmolyticky, protizápalovo a stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov. Užíva sa pri zápaloch slizníc ústnej dutiny, horných dýchacích ciest a tráviacceho traktu ako i kože.

Aplikáciu bylinky mäta prieporná nájdete na stránkach čaje v Pečeňový U čaj, Podpora imunity BIO, Podskalský BIO, Žalúdočný horký BIO, Mäta prieporná BIO.