Hruška obyčajná

Hrušeň obecná, Pyrus communis subsp. Communis, Hruška

Výskyt: Hruška je plod ovocného stromu hruška obyčajná. Je to malvica. Pochádza pravdepodobne zo strednej a východnej Európy a juhozápadnej Ázie, kde je dodnes veľký výskyt. “Európska” hruška je jednou z najrozšírenejších ovocných druhov mierneho pásma. Dva ďalšie druhy – hruškyNashi (Pyrus pyrifolia) a čínske biele hruškybai (Bretschneider × Pyrus), sú najviac rozšírené vo východnej Ázii. Archeologické dôkazy ukazujú, že hrušky "boli zberané z divo žijúcich dávno pred ich kultiváciou," (podľa vedcov Zohar a Hopf). Aj keď sú indície o náleze hrušiek v neolite a dobe bronzovej v európskych lokalitách, spoľahlivé informácie o hruške a jej pestovaní sa prvýkrát objavuje v dielach gréckych a rímskych spisovateľov (Theophrastus, Cato starší a Plínius starší), ktorí popísali kultiváciu, pestovanie a vrúbľovanie hrušiek, tak ako to poznáme dnes. Ako u jabloní aj hrušky majú veľký počet hybridizovaných kultivarov (dokonca názvom prislúchajúce tej – ktorej krajine). Tieto šťavnaté plody sa podľa obdobia dozrievania delia na letné, jesenné a zimné. Letné hrušky sú najmenej trvanlivé, zimné hrušky vydržia najdlhšie. Všeobecne sú však menej odolné na skladovanie ako jablká.

Uplatnenie: Nezanedbateľný je obsah vitamínu B a to hlavne pod šupkou. Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Hrušky sú užitočné pri liečbe zápalu slizníc, kolitíde, chronickom ochorení žlčníka, artritíde a dne. Sú tiež úspešné pri znižovaní vysokého krvného tlaku, kontrole hladiny cholesterolu a zvyšujú kyslosť moču. Sú dobré pre pľúca a žalúdok. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá (väčšina vlákien je nerozpustná, čo hrušky predurčuje za jemné a dobré preháňadlo, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia). Vláknina z hrušky môže znížiť počet rakovinových polypov hrubého čreva. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka (ak sa konzumujú v surovom stave) spôsobujú ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé. Hrušky majú malý obsah salicylátov a benzoanov a sú preto odporúčané do stravy pre lezúňov a alergikov.

Aplikáciu extraktu z hrušky obyčajnej nájdete na stránke doplnku zdravej výživy Zenthonic.