Objektivizácia potravinovej intolerancie

Objektivizácia potravinovej intolerancie (Food Detective)

Klasická alergia, ktorá sa prejaví pri styku s určitou potravinou (ako napr. na arašidy alebo morské plody), je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému.

Medzi príznaky potravinovej alergie patria vyrážky, kýchanie, podráždenie pokožky, opuchy, nádcha, únava, hnačka a zvracanie. Obvykle sa tieto príznaky objavia v priebehu niekoľkých minút po konzumácii, prípadne styku s danou potravinou, i keď môžu sa oneskoriť aj o niekoľko hodín. Potravinová alergia je pomerne zriedkavá – je diagnostikovaná u približne 2,5% populácie. Medzi najčastejšie prípady patria potravinové alergie na arašidy, orechy (mandle a para orechy), vajcia, mlieko, ryby a kôrovce.

Pri styku s pôvodcom potravinovej alergie telo produkuje špecifické protilátky (IgE) na ‘potlačenie’ alergénov týchto potravín, a ak sa následne takéto jedlo skonzumuje, imunitný systém zareaguje uvoľnením histamínu a ďalších prirodzene vyskytujúcich sa chemických látok v tele. Alergické reakcie na potraviny sa môžu značne líšiť v ich závažnosti, pričom niektoré z nich môžu byť aj smrteľné.

Firma Genesis Diagnostics Ltd. je jedna z popredných svetových spoločností, ktorá sa špecializuje na testovanie potravinovej intolerancie a vyvinulaFood Detective. Food Detective je do Slovenskej republiky dovážaná výhradným dovozcom VITAL LIFE. Je to vysokokvalitný jednoduchý, rýchly a spoľahlivý test, schopný odhaliť špecifické protilátky IgG na 59 bežných potravín. Ako náhle raz identifikujete jedlo, ktoré spúšťa reakcie, nahraďte ho iným z tej istej kategórie (pozri tiež krvné skupiny 0, A, B a AB). Kontrolované vylúčenie potraviny z klientovho stravovacieho plánu prináša v mnohých prípadoch skutočne výrazné zlepšenie stavu. Rozsiahla štúdia vykonaná v Centre pre zdravie, University of York (Veľká Británia) bola uskutočnená na 5 286 ľuďoch. Zásadné a pozitívne výsledky (už do 3 týždňov) konštatovala väčšina z testovanej vzorky. Priam pozoruhodné zlepšenie bolo u tých, ktorí uviedli viac ako jeden zdravotný problém. Tí, ktorí uviedli podstatné zlepšenie (92,3%) zaznamenali návrat bývalých symptómov po opätovnom vrátení sa do stravovacieho vzorca pred začiatkom testov a regulácie stravy podľa výsledkov týchto testov. Evidentne bolo preukázané, že eliminačná metóda potravín, ktorá je založená na výsledkoch IgG testu, dokáže výrazne zlepšiť efektívne a spoľahlivo chronický zdravotný stav. Testovanie na IgG sa bežne nediagnostikuje. Preto je tento postup efektívnym nástrojom pre diagnostiku potravinovej intolerancie.

Testované bežné potraviny

  • Obilniny – pšenica, kukurica, tvrdá pšenica, glutén (lepok), ovos, ryža, raž;
  • Orechy a strukoviny – mandle, para orechy, kešu, kakaové zrná, píniové orechy, vlašské orechy, strukoviny (hrach, šošovica, fazuľa), sója;
  • Mäso – hovädzie, kuracie, jahňacie, bravčové;
  • Ryby – sladkovodné ryby (losos, pstruh), kôrovce (krevety, garnáty, kraby, homáre, mušle), tuniak, ryby s bielym mäsom (treska, treska škvrnitá, platesa);
  • Zelenina – brokolica, kapusta, mrkva, zeler, uhorka, pór, korenie (červené, zelené, žlté), zemiaky, paradajky;
  • Ovocie – jablká, čierne ríbezle, grepfruity, melóny (ananásový melón, vodný melón), olivy, pomaranče a citróny, jahody;
  • Iné potraviny – vajcia (celé), kravské mlieko, cesnak, zázvor, hríby, čaj, kvasnice.

Postup testu (trvá približne 40 min) je podrobne uvedený v návode a je spolu s používanými preparátmi a pomôckami na test v komplete pre vykonanie testu (jednotlivé kroky sú na obrázkoch na tejto stránke a text Návodu krok za krokom v slovenskom jazyku je nižšie na tejto stránke). Taktiež je vysvetlená interpretácia výsledkov, takže skutočne tento test je „vykonateľný“ aj klientmi, ktorí práve zvlášť neholdujú lekárom. Výsledky sú na konci testovacieho času jasne viditeľné. Základné výsledky sú:

  • tmavomodrý bod na testovacej doštiške – test je pozitívny, ak sa ukáže tmavomodrá bodka znamená to, že konkrétna potravina (pri ktorom názve je modrý bod) spôsobila zvýšenú úroveň IgG protilátok a znamená veľmi silnú intoleranciu, odporúčame potravinu z jedálnička vylúčiť,
  • modrý bod – vyhýbajte sa potravinám so silnou reakciou, ideálne po dobu 3 mesiacov,
  • bledomodrý bod – striedajte potraviny s miernou reakciou, nejedzte však tieto potraviny častejšie ako raz za 4 dni.

Tieto tri základné odtiene modrej sú rozhodujúce, aj keď sa zobrazujú ďalšie, ktoré sú vysvetlené v Návode krok za krokom (medzikružie, nezafarbené…) v slovenskom jazyku (pozri nižšie).

Bezpečnostné upozornenia:

  • nerobte si tento test, ak trpíte poruchami krvnej zrážanlivosti,
  • plochy, ktoré prišli do styku s vašou krvou, utrite bežnýcm dezinfekčným prostriedkom,
  • všetky materiály skladujte na suchom a chladnom mieste, mimo dosahu detí,
  • vyhýbajte sa dotyku testovacej podložky; testovacia podložka nemôže prísť do styku s prachom alebo vlhkosťou,
  • s priloženými roztokmi zaobchádzajte opatrne, vyvarujte sa vdýchnutiu, požitiu, kontaktu s pokožkou a očami; v prípade kontaktu zasiahnuté miesto vypláchnite veľkým množstvom teplej vody (prípadne mydlom) a vyhľadajte lekársku pomoc; roztoky nie sú toxické,
  • zvyšky roztokov vylejte do drezu, nechajte tiecť studenú vodu a drez umyte bežným prostriedkom,
  • po ukončení testu zabaľte testovaciu podložku, lancety, fľašku so zbytkom roztoku A s vloženou sklenenou kapilárou a ostatné fľašky do priloženého uzatvoriteľného plastového sáčka a vhoďte ho do koša.

Domnievam sa, že súvislosť s popísanými krvnými skupinami a oblasťami stravného portfólia je naozaj veľmi blízka…

Podrobný Návod krok za krokom v slovenskom jazyku si môžete prečítať na týchto stránkach. Návod na videusi môžete stiahnuť na týchto stránkach. Číslovanie odstavcov (krokov) v Návode krok za krokom je v relácii s označením postupových krokov vo video prezentácii, aby vysvetľovanie bolo čo najzrozumiteľnejšie.

Zdroj: VitaLife, Slovenskoobjektivizacia-potravinovej-intolerancie-1485_png_290x600_q85 objektivizacia-potravinovej-intolerancie-1486_png_290x600_q85 objektivizacia-potravinovej-intolerancie-1487_png_290x600_q85 objektivizacia-potravinovej-intolerancie-1488_png_290x600_q85 objektivizacia-potravinovej-intolerancie-1484_jpg_290x600_q85 objektivizacia-potravinovej-intolerancie-1489_png_290x600_q85 objektivizacia-potravinovej-intolerancie-1501_jpg_290x600_q85 objektivizacia-potravinovej-intolerancie-1567_jpg_290x600_q85 objektivizacia-potravinovej-intolerancie-1568_jpg_290x600_q85