Krvná skupina B

Krvná skupina B (KS B) vznikla ešte neskoršie, pravdepodobne v dôsledku klimatických zmien na ázijskom kontinente. Rozšírila sa medzi obyvateľmi stepí, kočujúcimi pastiermi a dobyvateľmi, i medzi poľnohospodármi Číny a juhovýchodnej Ázie. Prispôsobili sa mäsu a mliečnym výrobkom z chovaných zvierat. Vďaka výbojom kočovníkov má dnes skupina B silné zastúpenie i vo východnej Európe. Typické výživové charakteristiky krvnej skupiny B sú:

  • vyrovnaná skupina,
  • odolný tráviaci systém,
  • najprispôsobivejšia na zmeny stravy,
  • konzument mliečnych výrobkov,
  • naa stres reaguje najlepšie tvorivosťou,
  • na zachovanie štíhlosti potrebuje rovnováhu medzi telesnou a duševnou aktivitou.

V mnohých aspektoch pripomína KS B príbuznosť a podobnosť s KS 0. KS B však predstavuje na ceste evolúcie jedinečnosť a snahu spájať rozdielnych ľudí a kultúry.

Potravinové zložky pre KS B

Mäso a hydina – ukázalo sa, že u osôb s KS B existuje priama súvislosť medzi stresom, auto imunitnými chorobami a červeným mäsom (kedysi asi adaptácia na konkrétne druhy mäsa). Odporúčame sa vzdať červeného mäsa a kurčiat. KS B by mali konzumovať tuto kategóriu stravy 2 až 3 x za týždeň (muži do 170 g a ženy do 140 g). Veľmi vhodné zložky sú jahňacie mäso, králik, baranina a zverina. Neutrálne sú hovädzie, morčacie, bažant, pečeň, bizónie mäso a teľacie mäso. Nevhodné sú slanina, tetrov, kačica, šunka, srdce, sliepka, kurča, bravčovina, prepelica a husacina.

Morské produkty – prospievajú KS B, najmä ryby z hlbočín oceána (treska, losos), ktoré sú bohaté na výživné oleje. Biele ryby sú vynikajúcim zdrojom kvalitných bielkovín. Frekvencia požívania je odporučená 3 až 5 x týždenne do 170 g. Veľmi vhodné sú treska, šťuka, ikry (kaviár), sardinky, makrela, losos, morský ostriež, morský pstruh a jeseter. Neutrálne sa správajú tuniak, kalmár, sleď, ryby s bielym mäsom, ryby druhu sumec, riečny ostriež, pstruh dúhový a žralok. Nevhodné sú sardely, lastúry, raky, korytnačky, údený losos, ustrice, kraby, chobotnice, žaby, granáty a úhory.

Mliečne výrobky a vajcia – KS B je jediná krvná skupina, ktorá si môže plne vychutnať rôzne druhy mliečnych výrobkov. Cez to všetko môže u niektorých ľudí nastať intolerancie na laktózu. Sójové výrobky sú často odporúčané ako náhrada za mliečne výrobky. Frekvenciu konzumácie odporúčame vajcia a syry 3 až 4 x týždenne, jogurty 2 až 4 x týždenne a mlieko 2 až 4 x týždenne. Veľmi vhodné sú syr cottage, jogurt, kefír, odstredené mlieko, kozie mlieko a syr a mrazený jogurt. Neutrálne sú mäkký plesňový syr, ementál, hermelín, eidam, čedar, maslo, parmezán, podmaslie, sójový a krémový syr, sójové mlieko a gouda syr. Nevhodné sú plesňové syry a zmrzlina.

Oleje a tuky – odporúčame zaradiť do jedálneho lístka olivový olej lisovaný za studena (podporí zažívanie a vylučovanie). Ostatným olejom a tukom je vhodné sa radšej vyhýbať. Veľmi vhodný na konzumáciu je teda olivový olej. Neutrálne sa správajú olej z pečene tresky a olej z ľanového semienka. Nevhodné sú ale olej z repky olejnatej, kukuričný olej, bavlníkový olej, sezamový olej, slnečnicový olej a podzemnicový olej.

Orechy a semienka – tí ktorí ich máte radi – budete sklamaní, pre KS B sú väčšinou nevhodné. Orechy a semienka by mali KS B konzumovať 6 až 8 kusov 2 x týždenne. Preto ani v kategórii veľmi vhodné žiadne neodporúčame. Neutrálne sa správajú mandľové maslo, gaštany, mandle a vlašské orechy. Nevhodné sú kešu (akažu), slnečnicové maslo, arašidy, sezamové semienka, mak, slnečnicové semienka, lieskové a píniové orechy.

Strukoviny – ľudia s KS B môžu konzumovať len niektoré druhy strukovín, pretože mnohé obsahujú lektín, ktorý narušuje tvorbu inzulínu. Frekvencia konzumácie je odporučená 2 až 4 x týždenne. Veľmi vhodné sú fazuľa mesačná a modrá a červená sója. Neutrálne sú bôb, fazuľa zelená, severná, červená a biela a fazuľové a hrachové struky a zelený hrach. Nevhodné sú šošovica zelená a červená, čierna fazuľa a hrach čiernooký.

Pečivo a chlieb – odporučené z tejto kategórie je vhodné konzumovať maximálne 1 x denne. Veľmi vhodné sú chlieb z hnedej ryže, chlieb z naklíčených zŕn (naklíčená pšenica), proso a ryžový koláč. Neutrálne sa správajú bezlepkový chlieb, vločkový chlieb, pečivo z ovsa (otrúb), špaldový chlieb a chlieb zo sójovej múky. Nevhodné sú pšeničné bagety, celozrnný pšeničný chlieb, viac zrnný chlieb, ražný chlieb a kukuričné pečivo.

Obilie a cestoviny – odporúčame jesť cestoviny a ryžu veľmi striedmo. Veľmi vhodné sú múka z ovsa a ryže. Neutrálne sú múka z grahamu, biela a pšeničná špaldová, hnedá a biela ryža, ryža basmati, špenátové cestoviny. Nevhodné sú krúpy z pohanky, lepok, pšenica a divoká ryža.

Zelenina a huby – pre KS B je táto kategória surovín kráľovská. Vo vhodnej zelenine je množstvo kvalitných živín a preto odporúčame 3 až 5 porcii denne. Pretože KS B je náchylná k rôznym vírusovým a auto imunitným ochoreniam, odporúčame dostatok zelenej listovej zeleniny, ktorá obsahuje horčík. Veľmi vhodné sú teda červená repa, zelená, žltá a červená paprika, čínska a biela kapusta, mrkva, všetky druhy sladkých zemiakov, brokolica, kel, huby shiitake, karfiol a petržlen. Neutrálne sú špargľa, bambusové výhonky, čakanka, cibuľa, kôpor, fenikel, chren, špenát, repa, rímsky a ľadový šalát, listy púpavy, ďumbier, morské riasy, pór, tekvica, cuketa, zeler, uhorka, cesnak, červené zemiaky, kaleráb a naklíčená lucerna. Nevhodné sú kukurica, artičok, reďkvičky, olivy, avokádo, paradajky, slnečnica hľuznatá (topinambur) a tofu.

Ovocie – odporúčame sa vyhýbať u nás sa vyskytujúcim netradičným druhom ovocia. Veľmi vhodné sú banány, tmavé a červené blumy, ananás, hrozno, brusnica a papája. Neutrálne sú jablká, melóny, čučoriedky, červené a čierne ríbezle, figa, broskyňa, grapefruit, mandarínky, mango, pomaranče, egreše, slivky, kivi, jahody, marhuľa, čerešňa, datle, nektárinky, hrušky, maliny a citrón. Za nevhodné pre KS B považujeme kokosový orech a granátové jablká.

Šťavy a tekutiny – väčšina ovocných a zeleninových štiav je pre KS B vhodná, cez to všetko sa orientujte predovšetkým na veľmi vhodné. Pre KS B je najrozumnejšie obmedziť konzumáciu na bylinné a zelené čaje. Denne odporúčame 2 až 3 x šťavy a 4 až 7 x vodu (samozrejme – pri dodržaní pitného režimu). Veľmi vhodné sú šťava z kapusty, ananásu, papáje, hrozna a zelený čaj. Neutrálne sú šťavy z jablka, zeleru, marhule, pomaranča, uhorky a mrkvy, voda s citrónom, grapefruit, slivky, čierne čerešne a jablčný mušt, pivo, káva, čierny čaj, červené a biele víno. Nevhodné sú paradajková šťava, destiláty, malinovky, minerálne vody a sýtené vody.

Bylinkové čaje – pre KS B sú veľmi vhodné čaje z ženšeň, malinových listov, mäty priepornej, petržlenu, sladkovky (sladké drievko), šalvie lekárskej, šípok a ďumbiera (zázvoru). Neutrálne sa správajú čaje z bazy, bielej dubovej kôry, brezy bielej, echinacei, hlohu, hviezdice, jahodových listov, lopúcha, lucerny, ľubovníka bodkovaného, materinej dúšky, mäty kučeravej, rebríčka (myšieho chvost), púpavy (koreň a list), rumančeka pravého a valeriány lekárskej. Nevhodné čaje sú z aloe vera, ďateliny červenej, chmeľu, lipy a podbeľa liečivého.

Koreniny – pre krvnú skupinu B sú veľmi vhodné chren, karí korenie, kayenské korenie a ďumbier. Neutrálne sa správajú agar, aníz, bazalka, bobkový list, cesnak, horčicové semená, chaluha morská sušená, kapari, kardamon, klinčeky, korene kurkumy, korenie čierne celé, koriander, kôpor, majoránka, materina dúška, mäta kučeravá, mäta pieporná, muškátový orech, oregano, palina, paprika červená sladká, pažítka, rasca, rozmarín, šafran, šalvia, tatárska omáčka, vanilka. Nevhodné sú všetky ostatné koreniny.