Krvná skupina AB

Krvnú skupinu AB (KS AB), vývojovo najmladšiu a najvzácnejšiu, má zatiaľ približne sedem percent populácie. Vznikla ako výsledok dlhodobého miešania populácie typu A a B, takže zdedila vlastnosti po oboch – v charakteristike imunitného systému i vo výbere potravín priaznivých pre zdravie ľudí s touto krvnou skupinou. Táto krvná skupina je tzv. súčasnou krvnou skupinou (z pohľadu evolúcie typov). KS AB je stará najmenej 1000 rokov a je veľmi vzácna. Antigén AB je tvorený sacharidovou zlúčeninou N-acetyl-galaktozaminom a D-galaktózou. Typické výživové charakteristiky KS AB sú:

  • moderné spojenie skupiny A aj B,
  • odpoveď na zmeny prostredia a stravovacie podmienky,
  • citlivý tráviaci systém,
  • príliš odolný imunitný systém,
  • na stres odpovedá duchovne, s telesným elánom a tvorivou energiou,
  • evolučné tajomstvo.

V podstate je možné konštatovať, že väčšina (až na výnimky) potravín, ktoré sú vhodné pre skupinu A alebo pre skupinu B, sú pravdepodobne nevhodné pre KS AB. KS AB býva často silnejšia a aktívnejšia než usadlá KS A. Táto prímes vitality môže byť spôsobená tým, že ich genetická pamäť stále obsahuje zostatky po dávnych kočovných predkoch KS B.

Potravinové zložky pre AB

Mäso a hydina – v prípade tejto kategórie potravín si KS AB „vypožičiava“ vlastnosti ako od KS A, tak od KS B. Kľúčom zdravia je veľkosť a frekvencia stravovacích porcii. KS AB potrebuje určité množstvo bielkovín z mäsa, najmä z tých druhov, ktoré sú odkazom na KS B. Lektin sa zúčastňuje mnohých dejov, v ktorých je potrebné osobitné rozpoznávanie (imunologické reakcie, kontakt buniek v tkanivách, interakcie patogénov s hostiteľom, zhlukovanie červených krviniek a pod.). Lektin poškodzuje krv a tráviaci trakt u KS B má rovnaký účinok aj v KS AB – preto savyhýbajte kurčatám! Ďalej sa neodporúča konzumovať údené a konzervované mäso. Konzumácia mäsa a hydiny je odporúčaná 1 až 3 x týždenne do 170 g pre mužov a do 140 g pre ženy. Veľmi vhodné sú jahňacina, králik, baranina a morčacie mäso. Neutrálne sú pečeň a bažant. Nevhodné potraviny tejto kategórie môžeme smelo napísať – všetky ostatné druhy.

Morské produkty – KS AB si môžu vyberať z veľkého množstva druhov morských produktov ako zdroja bielkovín. Konzumáciu odporúčame 3 až 5 x týždenne do 170 g. Veľmi vhodné produkty sú tuniak, šťuka, treska, losos, makrela, sardinky, jeseter, mäkkýše a pstruh. Ku neutrálnym produktom patria kapor, ryby s bielym mäsom, čerstvý sleď, kaviár, žralok, sumce, riečny okúň a kalmare. Nevhodné sú ustrice, krab, marinovaný sleď, chobotnica, žaby, korytnačky, úhor, barakuda, údený losos, lastúrniky, granát a raky.

Mliečne výrobky a vajcia – v tejto kategórii sa KS AB tvári úplne rovnako ako KS B. Mliečne výrobky sú prospešné, predovšetkým, ktoré obsahujú jogurtovú kultúru a sú ľahko stráviteľné. KS AB ako zdroj bielkovín môže využiť vajcia (aj cez vysoký obsah cholesterolu). Odporúčame vajcia a syry 3 až 4 x týždenne po jednom až troch kusoch, jogurt dtto, mlieko 3 až 6 x týždenne. Veľmi vhodné sú syr cottage, kefír, jogurt, mozzarela, syr feta, kozí syr, kyslá smotana a kozie mlieko. Neutrálne sú podmaslie, čedar, krémový syr, odstredené mlieko, eidam, sójový syr a mlieko, ementál a gauda. Nevhodné sú hermelín, plesňový syr, zmrzlina, parmezán, maslo a plnotučné mlieko.

Oleje a tuky – KS AB by mala používať skôr rastlinné tuky ako živočíšne a nasýtené rastlinné oleje. Ideálny je olivový olej (upravuje hladinu cholesterolu). Oleje a tuky odporúčame 4 až 8 x týždenne v dávke jednej polievkovej lyžice. Takže veľmi vhodný je len olivový olej. Neutrálne sa správajú voči organizmu olej z repky olejnatej, treščej pečene, ľanového semienka a podzemnice. Nevhodné sú kukuričný, sezamový, bavlníkový, slnečnicový a saflorový olej.

Orechy a semienka – túto kategóriu potravín odporúčame v malom množstve. Sú síce zdrojom bielkovín, ale môžu obsahovať a lektín, ktorý potláča tvorbu inzulínu. Naopak – vhodné sú arašidy, ktoré stimulujú imunitu. Veľmi vhodné sú gaštany, arašidy, arašidové maslo a vlašské orechy s frekvenciou 2 až 5 x týždenne. Neutrálne sú mandľové maslo, mandle, pistácie, para orechy a kešu. Nevhodné sú lieskové orechy, sezamové semienka, mak, slnečnicové semienka a maslo a tekvicové semienka.

Strukoviny – odporúčame zaraďovať do jedálnička 2 až 3 x týždenne. Veľmi vhodné sú strakatá, červená a modrá fazuľa, zelená šošovica a červená sója. Neutrálne sú bôb, zelená, severná a biela fazuľa, červená šošovica, fazuľové a hrachové struky a zelený hrach. Nevhodné sú čierna a mesačná fazuľa, azuki fazuľa a čiernooký hrach.

Pečivo a chlieb – odporučenia pre KS AB sú priaznivé, ale pokiaľ trpíte zvýšenou tvorbou hlienu alebo nadváhou, nie je vhodná celozrnná pšenica. Frekvencia konzumácie je 1 x denne. Veľmi vhodné sú chlieb z hnedej ryže, chlieb z naklíčených zŕn (naklíčenej pšenice), chlieb zo sójovej múky, proso a ryžový koláč. Neutrálne sa ku organizmu správajú pšeničná bageta, bezlepkový chlieb, vločkový chlieb, chlieb z celozrnnej pšenice, pečivo z otrúb, viac zrnný chlieb, špaldový chlieb a pšeničné macesy. Nevhodné je len kukuričné pečivo.

Obilie a cestoviny – KS AB prospieva skôr strava založená na ryži než cestovinách. Veľmi vhodné sú ovsená múka, akákoľvek ryža, ryžová múka a múka z naklíčenej pšenice. Neutrálne sú špenátové a semolinové cestoviny, biela, pšeničná a grahamová múka. Nevhodné sú pohánkové krúpy a cestoviny z topinambur (slnečnica hľuznatá).

Zelenina a huby – čerstvá zelenina je dôležitým zdrojom fytochemikálii. Preto odporúčame zeleninu jesť až 5 x denne. Výber je veľmi široký s výnimkou paradajok. Veľmi vhodné sú kel, červená repa, listová horčica, brokolica, petržlen, karfiol, zeler, zemiaky, uhorka, listy z púpavy, cesnak a všetky druhy sladkých zemiakov. Neutrálne sú špargľa, kapusta biela, červená a čínska, cibuľa červená, žltá a zelená, kaleráb, červené a biele zemiaky, huby, grécke a zelené olivy, cuketa, mrkva, chren, tekvica, hlávkový a ľadový šalát, špenát, hliva ustricová, repa a bambusové výhonky. Nevhodné sú čierne olivy, slnečnica topinambur, paprika, avokádo, reďkvičky, kukurica a huby abalone a shiitaki.

Ovocie – KS AB má dobrú toleranciu a preferenciu určitých druhov ovocia. Pretože vitamín C je vhodným antioxidantom, odporúčame všetky druhy bohaté na tento vitamín. Denne odporúčame 3 až 4 kusy. Veľmi vhodné sú čerešne, kivi, grapefruit, figy, citróny, ananás, egreše, hrozno. Neutrálne sú jablká, vodný melón, čučoriedky, ďatle, limetky, mandarínky, papája, červená a čierna ríbezľa, slivky, jahody, marhule, nektárinky, hrušky a maliny. Nevhodné sú banán, granátové jablko, kokosový orech, pomaranč a mango.

Šťavy a tekutiny – KS AB by mala začať deň pohárom horúcej vody a čerstvým citrónom, aby sa odstránil hlien z tela a podporilo sa vylučovanie. Na dosiahnutie lepších výsledkov odporúčame striedať kávu a zelený čaj (2 až 3 x šťavu, až 7 x denne vodu; jednoducho – pitný režim). Veľmi vhodné sú káva, zelený čaj, šťavy z kapusty, mrkvy, hrozna, zeleru, papáje a čerešní). Neutrálne sú šťava z jabĺk, ananásu, sliviek, marhúľ, uhoriek a grapefruitu, jablčný mušt, voda s citrónom, zeleninové (všetky odporučené) šťavy, pivo, červené a biele víno, minerálka a sýtená voda. Nevhodné sú destiláty, čierny čaj, pomarančová šťava, kola a ostatné sladené nápoje.

Bylinkové čaje – pre KS AB sú čaje veľmi vhodné z echinacei, ženšeň, hlohu, jahodových listov, lopúcha, lucerny, rumančeja pravého, sladkovky (sladké drievko), šípok a ďumbiera (zázvoru). Neutrálne sa správajú čaje z bazy, bielej dubovej kôry, brezy bielej, hviezdice, ľubovníka bodkovaného, malivých listov, materinej dúšky, mäty priepornej a kučeravej, rebríčka (myšieho chvosta), petržlenu, púpavy (koreň a list), šalvie lekárskej a valeriány lekárskej. Do skupiny nevhodných čajov sú zaradené čaje z aloe vera, ďateliny červenej, chmeľu, lipy a podbeľa liečivého.

Koreniny – pre KS AB sú veľmi vhodné koreniny cesnak, chren, karí korenie a petržlen. Neutrálne koreniny sú agar, bazalka, bergamot, bobkový list, horčicové semená, chaluha morská sušená, kardamon, klinčeky, korene kurkumy, koriander, kôpor, majoránka, materina dúška, mäta kučeravá, mäta pieporná, muškátový orech, oregano, palina, paprika červená sladká, pažítka, rasca, rozmarín, sójová omáčka, soľ, šafran, šalvia, škorica, tatarská omáčka, vanilka a ďumbier. Nevhodné sú všetky ostatné koreniny.