Krvná skupina 0

Krvná skupina 0 (KS 0) – spomínané posolstvo pochádza od pravekých ľudí – lovcov zveri. Tí za tisícročia dobre prispôsobili svoje trávenie vysoko bielkovinovej mäsitej strave, dopĺňanej len jedlými bylinami a ich plodmi, nazbieranými bobuľami, orechmi, korienkami, pri vodách rybami. Za potravou sa sťahovali a táto migrácia ich rozptýlila takmer po celej planéte. „Nulkám“ dodnes nerobí príliš dobre priemyselne spracúvaná novodobá strava, ale ani obilniny a mlieko a už vôbec nie sedavý spôsob života. D´Adamo vo svojej teórii o skupinách vysvetľuje, že skupina „0“ znamená „Old – starý“ a nie „nula“ – je to pravda. Typické výživové charakteristiky KS 0 sú:

  • konzument mäsa,
  • odolný tráviaci systém,
  • nadmerne aktívny imunitný systém,
  • nezmieruje sa s novou stravou a na zmenu prostredia,
  • najlepšie reaguje na stres a fyzickú námahu.

Ako jediná krvná skupina môže konzumovať veľké množstvo mäsa. Na začiatku akceptácie stravovania podľa krvnej skupiny môže dôjsť ku úbytku hmotnosti, lebo vyradíme veľké množstvo lepku (gluténu), ktorý bol hlavným faktorom hmotnostného prírastku. Ľudia s KS 0 majú sklon ku nízkej hladine hormónov štítnej žľazy (hypotyreóza), znamená to, že telo nie je schopné vstrebať dostatočné množstvo jódu.

Potravinové zložky pre KS 0

Mäso a hydina – nositelia tejto skupiny účinne trávia a metabolizujú mäso, pretože od prírody majú vysoký obsah kyseliny v žalúdku. Cez to všetko treba dodržovať rovnováhu medzi živočíšnymi bielkovinami a vhodnou zeleninou a ovocím, aby sa ubránili prekysleniu. Za veľmi vhodné považujeme hovädzinu, teľacinu, baraninu, divinu, jahňacinu, srdce a pečeň. Za neutrálne pôsobenie považujeme morčacinu, kuracinu, slepačinu, kačacinu, králika a bažanta a za nevhodnú surovinu bravčovinu, husacinu, šunku a slaninu.

Morské produkty – odporúčame najmä plody z chladných morí a tiež vďaka obsahu množstva jódu a kvalitných bielkovín sa stávajú tieto produkty významnou zložkou stravy. Za veľmi vhodné považujeme tresku, makrelu, pstruha, sleďa, sardinky, okúňa, lososa, šťuku a jesetera. Za neutrálne tuniaka, mäkkýše, ustrice, úhora, žaby, žraloka, kapry, raky, granáty, kraby a korytnačky. Nevhodná surovina je barakuda, sumcovité ryby, marinovaný sleď, kaviár, údený losos, lastúry a chobotnice.

Mliečne výrobky a vajcia – ľudia s KS 0 by mali výrazne obmedziť konzumáciu tejto kategórie, lebo ich organizmus nie je vybavený na správnu metabolizáciu. Preto v tejto kategórii ani nie je veľmi vhodná surovina, okrem vajec. Neutrálne sa k ľuďom správajú stravné zložky maslo, sójové mlieko a syr, syr feta, mozarella a kozí syr. Nevhodnou zložkou potravy sú hermelín, eidam, ementál, jogurty, chedar, parmezán, tavené syry, podmaslie, plnotučné mlieko, kozie mlieko, plesňové syry a zmrzliny.

Oleje a tuky – KS 0 reaguje na konzumáciu tukov veľmi priaznivo. Za veľmi vhodné odporúčame olivový olej (lisovaný za studena) a olej z ľanového semena. Neutrálne sa správajú olej z repky olejnatej, sezamový olej a olej z treščej pečene. Nevhodné je konzumovať kukuričný olej a podzemnicový olej.

Orechy a semienka – KS 0 môže nájsť doplnkový zdroj rastlinných bielkovín v určitých druhoch orechov a semien. Veľmi vhodné sú vlašské orechy a tekvicové semienka. Neutrálne sa správajú mandle, jedlé gaštany, lieskové orechy, slnečnica, sezamové semienka a píniové oriešky. Nevhodné suroviny na konzumáciu sú para – orechy, arašidy, arašidové maslo, pistácie a mak.

Strukoviny – ľudia s KS 0 nedokážu zvlášť dobre spracovať a využiť fazuľu – všeobecne chápané – fazuľa narušuje metabolizmus dôležitých živín (živiny z mäsa). Za veľmi vhodné (ale ako vedľajší chod 1 až 2 x do týždňa) teda považujeme strakatú fazuľu a hrach. Neutrálne sa správajú čierne, červené, biele a zelené fazule (pozri tiež vhodné), bôb a sójové bôby. Nevhodné sú šarlátová fazuľa, modrá fazuľa a šošovica.

Chlieb a pečivo – táto kategória pre ľudí s KS 0 môže byť zdrojom ťažkostí a preto sa odporúča jesť chlieb 1 až 2 x denne a biele pečivo len raz za týždeň (práve tu je kameň úrazu – vylúčenie z jedálneho lístka). Za veľmi vhodný sa považuje chlieb z naklíčených zŕn. Neutrálne sa správajú suroviny ako bezlepkový chlieb, ražný chlieb (100%) a pšenový chlieb, chlieb zo sójovej múky (aj pšeničnej špaldy), krehký chlieb a vločkový chlieb. Nevhodná potravina sú pšeničný a viac zrnný chlieb, kukuričné a biele pečivo.

Obilie a cestoviny – neexistuje obilie alebo cestovina, ktorú by sme mohli klasifikovať ako veľmi vhodné pre KS 0. Odporúčaná dávka cestovín je asi 1 až 3 x týždenne. K neutrálnym potravinovým zložkám patrí hnedá a biela ryža, ryžová a ražná múka, cestoviny zo slnečnice hľuznatej (topinambur) a pohánky. Nevhodné sú biela, pšeničná, grahamová, múka z ovsa a celozrnná múka a špenátové cestoviny.

Zelenina a huby – pre KS 0 existuje veľký počet druhov zeleniny, ktorá však tvorí kritickú zložku stravy. Nedá sa jednoducho povedať, že jesť môžu všetko. Sú druhy zeleniny, ktoré KS 0 spôsobujú veľké ťažkosti. Veľmi vhodné (v rozumnej miere) sú kaleráb, čakanka, sladké zemiaky, chren, brokolica, cibuľa, špenát, kel, pór, cesnak, tekvica, repa, rímsky šalát, petržlen, morské riasy a paštrnák. K neutrálnym zaraďujeme špargľu, kmín, reďkovky, kôpor, hrášok, ľadový šalát, ďumbier, zelené olivy, zeler, paprika, uhorka, fenikel, paradajky, žerucha, bambusové výhonky a mrkva. Nevhodné suroviny sú avokádo, biela a čínska kapusta, španielske, grécke a čierne olivy, kukurica, zemiaky, karfiol, ružičkový kel a bežné huby.

Ovocie – konzumovanie je podobné ako u zeleniny, existuje opäť mnoho vhodného ovocia, ale niektoré druhy sú nevhodné. Ovocie sa odporúča len ľuďom, ktorí chcú schudnúť. Veľmi vhodné sú sušené a čerstvé figy, slivky a blumy. Neutrálne ovocie sú jablká, hrozno, datle, vodný melón, papája, banány, kivi, čerešne, mango, ríbezle, maliny, egreše, grapefruit, nektárinky, broskyne, ananás, marhule, brusnice, citróny, hrušky a granátové jablká. Ku nevhodným zaraďujeme ostružiny, kokosové orechy, mandarínky, pomaranče a jahody.

Šťavy a tekutiny – pre ľudí s KS 0 nájsť v tejto kategórii nápoje je veľmi ťažké. Veľmi vhodné sú minerálne vody, šťava z čiernych čerešní, ananásový džús a šťava zo sliviek. Neutrálne sú pivo, červené a biele víno, zelený čaj, a šťavy zo zeleniny, papáje, paradajok, uhoriek, zeleru, mrkvy, grapefruitu, marhúľ a hrozna. Nevhodné sú jablkové a pomarančové šťavy, jablčný mušt, káva, čierny čaj, sladené nápoje, destiláty a rôzne limonády.

Bylinkové čaje – pre KS 0 sú velmi vhodné čaje z chmeľu, hviezdice, lipy, mäty priepornej, petržlenu, púpavy (koreň a list), šípok a zázvoru (ďumbiera). Neutrále sú čaje z bazy, bielej dubovej kôry, brezy bielej, ženšeň, hloh, malinové listy, materinej dúšky, mäty kučeravej, rebríčka (myšieho chvosta), rumančeka pravého, sladkovky (sladké drievko), šalvie lekárskej a valeriány lekárskej. Nevhodné sú čaje z aloe vera, ďateliny červenej, echinacei, jahodových listov, lopúcha, lucerny, ľubovníka bodkovaného a podbeľa liečivého.

Koreniny – pre KS 0 sú vhodné sušená chaluha morská, karí korenie, kayenské korenie, korene kurkumy, petržlen. Neutrálne koreniny sú agar, aníz, bazalka, bergamot, bobkový list, cesnak, cukor nerafinovaný, čokoláda, horčicové semená, chren, javorový sirup, kardamon, klinčeky, čierne korenie celé, nové korenie, koriander, kôpor, majorán, materina dúška, mäta kučeravá, mäta prieporná, palina, paprika červená sladká, pažítka, rasca, rozmarín, sójová omáčka, soľ, šafrán, šalvia, ďumbier. Nevhodné sú všetky ostatné.

Odporúčame doplnok zdravej výživy multivitamín Vital 0 a knihu Česká kuchyňa pre Váš typ krvnej skupiny.

Zdroj: zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz; leták Calivita International – strava podľa krvných skupín