Osteoporóza, rednutie kostí

Nepríjemnosť s rednutím kostnej hmoty…

Experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dospeli ku prekvapivému zisteniu, že vápnik z kravského mlieka nechráni pred vznikom osteoporózy. Odborné štúdie totiž dokázali, že v karajinách s vysokou spotrebou mlieka a mliečnych výrobkov (USA, UK, Fínsku, Dánsku aj u nás…) je paradoxne aj veľký výskyt osteoporózy. Naopak v krajinách, kde v strave kravské mlieko (aj výrobky) sa vyskytujú len veľmi málo (Singapur, Hongkong, krajiny Južnej Ameriky alebo africký vidiek) sa osteoporóza takmer nevyskytuje. Ukazuje sa, že táto choroba nie je chorobou z nedostatku vápnika, ale ochorenie má základ v nadbytku živočíšnych bielkovín a tukov z mäsa, soli, rafinovaných potravín a nízkej intenzity pohybu. Keď sa totiž telo zbavuje nadbytku živočíšnych bielkovín, používa ku tomu (mimo iného) tiež vápnik, ktorý je najdostupnejší práve z kostí a zubov.

Osteoporóza je teda ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva prejavujúce sa ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kosti, ktoré vedú k oslabeniu pevnosti kosti a tým aj k jej zvýšenej lámavosti. Do povedomia nielen zdravotníckej, ale aj širokej laickej verejnosti sa problém osteoporózy dostal od konca minulého storočia. Osteoporóza sa stala závažným zdravotníckym a sociálno – ekonomickým problémom. Náklady na diagnostiku a liečbu osteoporózy, vrátane liečby zlomenín a ich dôsledkov dosahujú vysoké hodnoty, ktoré neustále narastajú.

V populácii postihuje osteoporóza najmä staršie osoby a ženy v menopauze. Odhaduje sa, že približne každá tretia žena a približne každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov sú ohrození rizikom osteoporotickejzlomeniny. Predstavuje to asi 6% až 8% populácie v spomenutých krajinách. Pozornosť zdravotníkov sa nesústreďuje na samotnú osteoporózu, ale na jej komplikácie, tzn. zlomeniny, ktoré spôsobuje. K najčastejším patria zlomeniny kosti predlaktia, stavcov chrbtice a horného konca ramennej a stehennej kosti. Najobávanejšou a najkomplikovanejšou zlomeninou je zlomenina krčka stehennej kosti. Nárast výskytuosteoporózy sa pripisuje predovšetkým starnutiu populácie (stále viac osôb sa dožíva vyššieho veku) ako aj zmene životného štýlu.

Zvýšené odbúravanie kostného tkaniva sa navonok nijako neprejavuje. Priemerne za jeden rok ubudne asi 1% až 3 % kostnej hmoty, u zvlášť ohrozených osôb to býva nad 3%. Osteoporóza sa považuje za neskorý dôsledok menopauzy, ktorý sa neprejaví hneď na druhý deň po vynechaní menštruácie, ako sa mnohé ženy domnievajú. Osteoporóza v počiatočnom štádiu nebolí! Bolesti chrbta, dlhých kostí, zníženie výšky, „zaguľatenie“ chrbta, prudká bolesť pri dvíhaní bremena – to sú známky, ktoré môžu upozorniť na už rozvinutú osteoporózu. Rednutie kostí však neraz prebieha mnoho rokov bez akýchkoľvek varovných prejavov a prvým príznakom môže byť až zlomenina. Často k nej dochádza po minimálnom poranení pri bežnej dennej aktivite, nesení bremena alebo banálnom páde, dokonca pri kýchnutí. Osteoporóze sa preto hovorí aj tichý zlodej kosti. Na zistenieosteoporózy je potrebné absolvovať špeciálne nenáročné vyšetrenie – denzitometriu (poraďte sa so svojim lekárom).

Osteoporóza je rozšírené ochorenie, ktoré môže mať závažné následky – výrazne zhoršenú kvalitu života až úmrtie. Približne jedna tretina osôb po zlomenine krčka stehennej kosti zomiera do jedného roka, asi tretina je odkázaná na opateru iných a len zvyšok sa vylieči úplne a je schopný sebestačnosti. Riziko úmrtia po zlomenine stehennej kosti je u 50- ročnej ženy rovnaké ako riziko úmrtia na rakovinu prsníka a 4x vyššie ako na rakovinu maternice. Zlomeniny stavcov taktiež trvale znižujú kvalitu života svojou bolestivosťou a obmedzovaním hybnosti chrbtice. Práve preto sa osteoporóza považuje za najzávažnejšie ochorenie pohybového aparátu.

Vhodným potravinovým doplnkom a náhradou za kravské mlieko sú zdroje dobre vstrebateľného vápnika, ako sú napríklad mak (1400 mg Ca/100 g maku), sézam (800 mg), morské riaśy (až 1000 mg), šproty (1000 mg), sardinky vo vlastnej šťave (400 mg) všetky druhy orechov (až 300 mg), zelená listová zelenina (petržlen, kel…). Pred osteoporózou nás chráni tiež vitamín D – kalciferol, ktorý pomáha dostať vápnik do štruktúr kostí, kostra je tak pevnejšia a zdravšia, rovnako ako aj zuby.

Balíček prípravkov proti vznikajúcej osteoporóze: