Pečiarka záhradná (Šampiňón)

Pečárka zahradní (Žampion), Agaricus hortensis (preferované syn.: A. bisporus (Lange)), Pečiarka

Výskyt: Pečiarok je celý rad, avšak medzi pozitívne pôsobiace na zdravie radíme hlavne dva druhy a to pečiarku dvojvýtrusnú (Agaricus bisporus) a pečiarku záhradnú (Agaricus hortensis). Pečiarka dvojvýtrusná je v staršej literatúre uvedená pod názvom pečiarkasampinon-zahradny-643_jpg_290x600_q85(šampiňón) poľná (Agaricus campester). Pre účely terapie je popisovaná huba pestovaná v špeciálne pripravenom substráte, príprava prebieha v etapách. Kultivačné médium je pôvodne pripravené zo zmesi, ktorá obsahuje najmä pšeničnú slamu a konský hnoj, bravčový alebo
hydinový trus na zvýšenie obsahu dusíka a zlepšenie štruktúry. Substrát prechádza cez vetranie a napájanie vodou počas 7 dní (podpora kompostovania) – fáza I. Ďalší krok procesu (fáza II) sa koná v kontrolovaných podmienkach, čo umožňuje zvýšenie teploty na 60 ° C po dobu 8 až 12 hodín pred následným ochladení na 48 ° C. To trvá asi 6 dní a dostaneme krehký materiál. Táto forma pasterizácie (fáza III) je navrhnutá tak, aby sa amoniak menil na aminokyseliny a tým sa znížila aktivita škodcov v substráte.

Uplatnenie: Huby obsahujú veľké množstvo vitamínu D a B vitamíny, ďalej obsahujú sodík, draslík a fosfor.Agaricus hortensis tiež obsahuje kyselinu linolová a antioxidanty. Klinické štúdie v národnom Hope Medical Center naznačujú, že huba môže zabrániť aromatáze (obmedzenie účinkov estrogénov na rast rakoviny prsníka), teda znížuje úroveň estrogénov v ženskom tele, ktorý sa podieľa na znížení odolnosti na rakovinu prsníka. V roku 2009 štúdia s viac ako 2000 ženami dokázala výrazné zníženie výskytu rakoviny prsníka, ak konzumovali tento druh huby spolu so zeleným čajom (64%) asampinon-zahradny-609_jpg_290x600_q85 celkovo bol pozitívny prejav takmer u 90% žien.

Upozornenie: Výskum na University School of Medicine zistil, že čerstvé A. hortensis obsahujú malé množstvo karcinogénneho hydrazínu, vrátane agaricinu a gyromitrinu. Avšak tento výskum tiež konštatuje, že po tepelnej úprave sa tieto zlúčeniny významne znížia.

Zaujímavosť: Huba síce obsahuje agaricin, ktorému boli dokázané karcinogénne vlastnosti, ale v takých malých množstvách, že to ľudské zdravie neohrozuje. V jednej údenej klobáse je určite viac karcinogénnych látok, ako v rovnakom množstve šampiňónov.

Aplikácia huby pečiarka záhradná – šampiňon je v dúhovom elixíre Imunex.