Pohanka jedlá

Pohanka jedlá, Fagopyrum esculentum L., –

Výskyt: Obilnina pohanka jedlá z čeľade stavikrvovitých. Pochádza zo strednej Ázie. Vysieva sa od druhej polovice mája až do začiatku júla, pretože je citlivá na mráz.pohanka-jedla-1259_JPG_290x600_q85

Kvitne: V júli až auguste.

Zber: Je to dobrá medonosná rastlina a prítomnosť včiel zabezpečí opelenie a dobrú úrodu semien. V našich podmienkach je pohanka jednoročná rastlina.

Uplatnenie: V Európe sa pestuje spravidla ako krmovina, v Nemecku a Rakúsku ako liečivá bylinka. Je zdrojom zdravej výživy (kaša). Pohanka po stáročia platila ako veľmi dôležitá potravina (kým sa nedoviezli zemiaky). Výskupníci až koncom 70. rokov minulého storočiaobjavili, že pohanka obsahuje veľa rutínu. Rutín stabilizuje a napína vnútorné steny ciev, čím zabraňuje, aby sa tekutina dostala do okolitého tkaniva – tým pohanka-jedla-812_JPG_290x600_q85sa zlepšuje mikrocirkulácia. Účinne pôsobí aj pri krčových žilách a pri poruchách prekrvenia končatín a na znižovanie cholesterolu.

Aplikáciu bylinky pohanka jedlá nájdete na stránke elixíru Venavit a tinktúry Žilná zmes.