Palmaria palmata

Palmaria palmata (L.) Kuntze sú červené riasy (Rhodophyta), predtým s názvom Palmata Rhodymenia(Linnaeus) Greville. Rastie na severnom pobreží Atlantického a Tichého oceánu. Je dôležitým zdrojom vlákniny. Najstarší záznam o tomto druhu rias je od mníchov v St. Columba (asi 1400 rokov). Riasa je zdrojom minerálnych látok a vitamínov v porovnaní s ostatnou zeleninou a obsahuje všetky stopové prvky potrebné pre človeka a má vysoký obsah bielkovín.palmaria-palmata-942_jpg_290x600_q85Vyskytuje sa od júna do septembra a je možné ich zbierať ručne po prílive. Pri zbere je riasa plná malých slimákov a kúskov škrupín a pred sušením sa musia vytriasť alebo vyprať. Používa sa v niektorých krajinách aj ako potraviny, liečivo a krmivo pre zvieratá. Čerstvé riasy môžu byť konzumované priamo zo skaly pred usušením. Na slnku sušené sa jedia ako vločky alebo prášok. Na Islande je tradícia jesť riasy s maslom, vyprážané na panvici, pečené v rúre so syrom, so salsou, alebo jednoducho “narýchlo” v mikrovlnke. Môžu byť tiež použité v polievkach, sendvičoch, šalátoch, alebo pridaním na chlieb a pizzu. Jemne sekanú riasu možno použiť na zvýrazňenie chute na mäso (miesto glutamanu sodného).

Riasa Palmaria palmata je obsiahnutá v doplnku zdravej výživy Ocean 21palmaria-palmata-941_jpg_290x600_q85