Ostružina černicová (ostružina krovitá)

Černice malina, Rubus fruticosus, Černica (ostružina, malina)

Výskyt: Rastlina je ker z čeľade ružovité (Rosaceae). Je to rozšírená a známa skupina niekoľkých stoviek druhov, z ktorých mnohé sú blízko príbuzným na severnej pologuli a Južnej Amerike.ostruzina-cernicova-ostruzina-krovita-1326_jpg_290x600_q85Ostružina černicová má ostnaté konáre, na ktorých rastú dlaňovito delené, trojpočetné až päťpočetné listy. Tento druh rastie hojne v lesoch, je veľmi premenlivý a vytvára mnohé prechodné formy a krížence.

Uplatnenie: Listy a plody sa používajú od mladšej doby kamennej proti krvácaniu, hnačkám a cukrovke. Drobné ovocie je populárne pre použitie v múčnikoch, džemoch, želé (bez kôstok) a vyrába sa niekedy z plodov aj víno. Černice sú pozoruhodné svojou vysokou nutričnou hodnotou (vlákniny, vitamínu C, vitamínu C, kyseliny listovej – vitamín B a základných minerálov, mangán). Černice majú aj pomerne vysokú hodnotu ORAC (Oxygen radical absorbance capacity – kapacita absorbcie kyslíkových radikálov).

Zaujímavosť: Vo Veľkej Británii je povera, že černice by nemali byť zberané po Michalovi (29. ostruzina-cernicova-ostruzina-krovita-590_jpg_290x600_q85 september), lebo diabol na listoch zanecháva značku – a to privolá na zberatela močenie. Na pozadí tejto legendy je vedecké zdôvodnenie a to že po tomto dátume je už vlhkejšie a chladnejšie počasie, kedy sa často ovocie infikuje napríklad hubami ako je Botryotinia (nepríjemný vzhľad a môže byť aj toxická).

Aplikácia bylinky ostružina černicová je v dúhovom elixíre Fructavit.

Photo (c) belleuropa.net