Kurkumovník dlhý

Kurkuma, Curcuma longa, Kurkuma, (Turmeric, indický ďumbier, indický šafrán)

Výskyt: Kurkuma je jemne zomletá hľuza kurkumy dlhej, pestovanej v ekologicky nezávadných oblastiach Indie a Číny. Má jasne žltú až oranžovú farbu vďaka obsahu žltého farbiva kurkumín, ktorý sa používa nielen na zafarbenie jedál ale i šiat v Indii. Po stáročia sa kurkuma pokurkumovnik-dlhy-1193_jpg_290x600_q85užívala na Východe ako liek a farbivo, pripisujú sa jej magické vlastnosti; na mnohých ostrovoch Pacifiku sa  nosí na ochranu proti zlým duchom. Vo forme pasty sa v Indii používa, aj ako kozmetická maska. Kurkuma je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s náznakom pomarančov a ďumbiera. Chutí štipľavo, horko a pižmovo. Tým, že farbou sa podobá na šafrán, dodnes sa používa ako lacná náhrada šafránu, najdrahšieho korenia.

Uplatnenie: V ayurvédskom lekárstve sa používa ako diuretikum, čistí krv a povzbudzuje trávenie. V Ázii sa berie kurkuma ako tonikum a je prostriedkom proti poruchám pečene. Pridaná do olejov sa používa na ošetrenie kožných chorôb. Má výrazné využitie pri povrchovom ošetrení. Tu sa používa ako antiseptikum. Používa sa pri terapii opuchov pri výronoch. Znižuje pri týchto zraneniach bolesť. Citlivosť kurkumovnik-dlhy-965_jpg_290x600_q85na bolesť sa znižuje aj požívaním kurkumy napríklad v teplom mlieku, v jedle. Veľmi dobre tiež čistí póry v koži. Inhalácia kurkumy pomáha proti štikaniu a pri dýchacích problémoch. Prášok kurkumy zmiešaný s medom, alebo ghí (miešaný s maslom) v pomere 1:1 napomáha pri kašli uvoľňovať hlien. Kurkuma lieči aj žltačku – jedna lyžica kurkumy sa zmieša so štvrť litrom bieleho jogurtu. Toto množstvo sa užíva každé ráno na lačný žalúdok (hodinu predtým a hodinu potom sa nesmie nič jesť). Žlté farbivo v kurkume (kurkumín) má antioxidačné vlastnosti, dokáže účinne potláčať životnosť buniek melanómu, vedie tkanivo melanómu k sebazničeniu. Používa sa v malom množstve, aby dodala čerstvú prenikavú chuť a vôňu zelenine, polievkam a chuťovkám alebo aby zafarbila ryžu. Je nenahraditeľnou súčasťou koreniacej zmesi kari. V indickej kuchyni sa používa takmer všade tam, kde sa používa soľ. Často je súčasťou horčicových zmesí. Najnovšie sa zistilo, že významne podporuje mozgové kognitívne funkcie, najmä u starších ľudí. Je to prírodný a veľmi účinný mozgový doping. Kurkuma je považovaná ua indický recept na zdravie a krásu.

Zaujímavosti: Kurkuma sa používa ako potravinárske farbivo napríklad na konzervovanie a farbenie masla, syrov, ale tiež na cestoviny a sladkosti. Kurkuma viaže ťažké kovy (napríklad má svoj podiel aj na tlmení ACH). Ďalšia zaujímavosť je, že je možné kurkumovník pestovať v našich podmienkach ľahko na okennom parapete, kde je veľa svetla a slnka!

Aplikácia bylinky kurkuma je na stránke doplnkov zdravej výživy Joint ProteX FORTE, Vein ProteXSlim Formula, Digestive Enzymes a zmesi kari korenia (aj keď karí korenie „nemusíte :-), vidíte, že je zdraviu prospešné.