Kajenská paprika

Kajenská paprika, Capsicum fastigiatum L., C. frutescens L., C. baccatum L., Čili paprika

Výskyt: Je to plod určitého druhu papriky rastúcej v tropickom pásme (India, Afrika, Stredná a Južná Amerika), ktorý je súčasťou vynikajúcich ochucovadiel koreninových zmesí a omáčok prichádzajúcich znovu do obľuby. Má tehlovo červenú farbu podobne ako drobná paprika. V
kajenska-paprika-1148_jpg_290x600_q85niektorých krajinách sa používa namiesto papriky. Je to však silnejšie, štipľavejšie korenie ako naša paprika, preto ho treba dávkovať mimoriadne opatrne. Zvyčajne prichádza na trh v jemne práškovom stave. V zahraničí ju vidno na stole skoro v každom dome alebo v reštaurácii. Do Európy sa dostalo krátko po objavení Ameriky.

Uplatnenie: Používa sa najmä na ochutenie ostrých, štipľavých omáčok, pečeného mäsa, rybacích jedál, ryžových príloh, syrových a vaječných mís a pri nakladaní haringov a kyslej zeleniny. Kajenská paprika je dlho používaná v tradičnej medicíne. Urýchľuje procesy v organizme, prináša minerály a vitamíny. Podporuje krvný obeh, pomáha na trávenie, zastavuje krvácanie a vredovitosť. Kajenská paprika je základnou surovinou známej zmesi a omáčky Chilli (čili), ktorá sa pripravuje s prídavkom pamajoránu, papriky, cesnaku, nového korenia, prípakajenska-paprika-1147_jpg_290x600_q85dne iných druhov korenia, ktoré zodpovedajú domácim zvyklostiam a vkusu. Pre svoj vysoký obsah kapsaicínu (spôsobuje štipľavosť) treba ju držať v domácnostiach dobre uzavretú, chránenú pred svetlom, v tmavej fľaši alebo plechovici. Možno ho použiť aj pri príprave hrachu, šošovice, krémových, mäsových a rybacích polievok, pri pečení mäsa vrátane husí a kačíc, do gulášov a omáčok.

Zaujímavosť: S kajenským korením sa prví Európania zoznámili ako účastníci Kolumbovej výpravy do západnej Indie. Lekár výpravy Dr. Chanca písal o strave domorodcov a o korení na ryby a vtákoch pod názvom Agi alebo Aji. Meno má od prístavného mesta Cayenne. A ešte jedna zaujímavosť – najnovšie sa skúma unikátna schopnosť kapsaicínu – schopnosť ničiť rakovinové bunky. Ide o takzvanú apoptózu, programový zánik buniek, ktorý nie je sprevádzaný zápalovou reakciou. V apríli 2007 výskumnící z Pittburskej univerzity v americkom štáte Pensylvánia oznámili, že pri laboratórnych pokusoch kapsaicin zredukoval na polovicu rakovinový nádor slinivky. Pritom bol dodávaný v dávkach v prepočte odpovedajúce trom pálivým jedlám s čili za týždeň. Podobne úspešné boli laboratórne pokusy s pôsobením kapsaicinu na rakovinu prostaty. Podľa vyjadrení odborníkov sa efekt dostavil doslova cez noc. Kapsaicin oslabuje membránu mitochondrií a uvoľňuje špeciálny proteín, ktorý nádorové bunky zabíja. Na rozdiel od iných terapií zdravé bunky zostávajú kapsaicínom nedotknuté.

Aplikácia bylinky kajenská paprika je v doplnku zdravej výživy Smokerade.