Jojoba čínska

Jojoba čínska, Simmondsia chinensis (jojoba – vyslovuje sa „Ho – ho ‘- bə“), Divoká lieska (chinínový orech)

Výskyt: Jojoba je ker, známy ako púštny orech, používali ho po stovky rokov indiáni z kmeňajojoba-1310_jpg_290x600_q85Apačov v púšti Sonoran na juhozápade Spojených štátov a severe Mexika. Aj keď je jeho vedecký názov Simmondsia chinensis, jojoba nepochádza z Číny. Nezamieňať s rastlinou s podobným názvom Jujube (Zizyphus Ziziphus). Rastlina je hermafrodit.

Uplatnenie: Jojoba sa pestuje komerčne na tekuté voskové estery zo semien. Názov „jojoba“ vznikol u vyššie uvedných obyvateľov púšte; ošetrovali si popáleniny (antioxidačná masť z pasty z jojobovéhoorecha). Rastlina bola tiež vysádzaná ako prevencia na boj proti rozširovaniu púšt e Thar v Indii. Jojobový olej sa ľahko rafinuje, je bez zápachu, je bezfarebný a stabilný proti oxidácii. Často je často používaný v kozmetike ako hydratačný prostriedok a aj ako oleje so špeciálnou vôňou. Jeho použitie je tiež možné ako bionafta – pohonné hmoty pre osobné a nákladné automobily.Vyznačuje sa biologicky ľahkou rozložiteľnosťou (mazivá). Pôvodní obyvatelia používalijojobový olej njojoba-1234_jpg_290x600_q85a zranenia a odreniny a zistili tiež, že dokáže vyhladiť jazvy a omladiť vráskavú pokožku. Pokožka stráca svoju pružnosť následkom nadmerného slnečného žiarenia. Látky objavené v jojobe obmedzujú známky starnutia, zvyšujú pružnosť pokožky, vyhladzujú vrásky a dodávajú jej mladší vzhľad.Jojobový olej je bez zápachu a okamžite sa vstrebáva do kože. Nezanecháva teda po nanesení mastný povlak; je totiž veľmi podobný mastnote, ktorá je obsiahnutá v našej koži. Pretože jojoba vyrovnáva aj pH kože, pomáha pri drobných kožných defektoch (akné, popáleniny, popraskaná koža, zapareniny, slabé nechty a jazvy).

Aplikácia bylinky jojoba čínska je na stránkachAquabelle hydratačné a čistiace mlieko, Aquabelle regeneračný krém, Aquabelle výživový krém.