Jazmín červený

Jasmín červený, Quisqualis indica L., –

Výskyt: Červený jazmín, známy ako aj čínsky zemolez alebo Niyog – niyogan. Najlepšie sa mu darí v tropických oblastiach, vyžaduje stále slnečné svetlo (Afrika, Čína, Tchaj-wan, Malajzia,jazmin-cerveny-1232_jpg_290x600_q85Filipíny, Vietnam, Papua – Nová Guinea a podobné regióny). Červenýjazmín sa pestuje aj v skleníkoch. Rastlina rastie výdatne najmä počas obdobia dažďov, je teda potrebné jeho prerezávanie počas tohto obdobia. Môže sa rozvíjať takmer vo všetkých typoch pôd a dokonca toleruje mierne suchá v chladných ročných obdobiach.

Uplatnenie: Sú použiteľné všetky časti červenéhojazmínu alebo sa kombinuje s inými látkami ako prostriedok na rôzne zdravotné ťažkosti, napr. na Filipínach sa aplikuje na zbavenie ľudí parazitických červov, tiež sa používa na zmiernenie kašľa a dyzentérie. Listy sú určené na lokálnu liečbu bolesti tela a to priložením na bolestivé miesta. Odvary z listov červeného jazmínu používajú v Indii na zmiernenie nadúvania. Odvar z koreňa je použiteľný ako liek na reumatizmus, zatiaľ čo plody sa používajú aj ako prostriedok na utíšenie bolesti zubov.

Zaujímavosť: Surové semená červeného jazmínu je možné aplikovať dve hodiny pred spaním ako posledné jedlo dňa. Dospelí môžu konzumovať 10 semien, zatjazmin-cerveny-1231_jpg_290x600_q85iaľ čo deti od 4 do 7 rokov veku môžu zjesť len štyri semená, deti vo veku od 8 do 9 rokov šesť a sedem semien sa odporúča pre deti vo veku 10 až 12 rokov sedem semien.

Upozornenie: Nesprávna aplikácia červeného jazmínumôže vyvolať čkanie.

Aplikácia bylinky jazmín červený je v doplnku zdravej výživy ParaProteX.