Horčica biela (čierna)

Hořčice bílá/černá, Sinapis alba L./nigra, horčica

Výskyt: Horčica – za súčasnú podobu pravdepodobne vďačíme starým Rímanom, ktorí zmiešali hroznový mušt alebo ocot s mletými horčičnými semenami. Pestuje sa na dobrej výživnej pôde. V marci sa semeno vysieva na trvalé miesto, ale možno ho siať aj po miešanke, ktorá sa skoro zberá. Žne sa v druhej polovici júla, potom sa semeno preosieva a dosúša. Túto bylinu sa neoplatí pestovať po domácky, pre svoju náchylnosť na choroby a pre nízku cenu semena.Horčica je dochucovadlo v podobe hustej žltej alebo žltohnedej pasty vyrobenej zhorcica-1893_jpg_290x600_q85mletých horčičnýchsemien zmiešaných s vodou, octom, olejom alebo inou kvapalinou. Môže byť prifarbená kurkumou. Má ostrú, mierne až silne pálivú chuť.

Liečivé účinky: Semeno bielej horčice je dobré proti rozličným chorobám (kôrnateniu ciev, vysokému krvnému tlaku, poruchám látkovej premeny, bolestiam žlčníka a pečene, trá viacim ťažkostiam, nafúknutiu, reume, ischiasu a kožným vyrážkam). Zo horcica-1892_jpg_290x600_q85semena treba prehltn
úť denne tri razy pred jedlom po 1 neplnej kávovej lyžici, bez rozhryznutia. Jedna kúra trvá 6 až 8 týždňov. Žalúdok horčicové semeno iba vylúhuje, takže prejde organizmom bez strávenia. Liečivý účinok vyvolávajú mierne emulzie, ktoré sa pritom vytvárajú. Je odpradávna známym a používateľným korením. Je to jednoročná bylina, ktorá sa u nás pestuje vo veľkom. Semená sú guľaté, žltej farby, bez vône a mierne štipľavej chuti. Obsahuje glykozid sinalbín, éterické a mastné oleje, bielkoviny atď.

Čierna horčica (Sinapis nigra) sa používa v podstate iba v konzervárenskom a farmaceutickom priemysle.

Horčicové semeno môže byť prísadou karí korenia.horcica-1894_jpg_290x600_q85