Grécke seno

Pískavice řecké seno, Trigonella foenum – graecum L., grécka senovka

Výskyt: Grécke seno najmä semená sena – bôbovitej motýlokvetej rastliny sú výdatným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok, používa sa nielen ako korenie, ale i ako liek a výživný prostriedok. Semená vyrastajú v úzkych, až 12 cm dlhých zobákovitých strukoch. V struku je asigrecke-seno-1890_jpg_290x600_q8510 semien, do pol centimetra veľké nepravidelných tvarov. Sú žltohnedé s hlbokou pozdĺžnou ryhou po jednej strane. Vo svete je Grécke seno najviac známe pod jeho indickým názvom methi, v češtine ako Pískavice řecké seno. Pochádza pôvodne pravdepodobne z okolia Stredozemného mora a dnes sa pestuje hlavne v Sudáne, Maroku, Egypte, Grécku, Turecku, Poľsku, Nemecku, Francúzsku, Indii a Číne.

Účinky: Grécke seno je vhodné pre celkové posilnenie organizmu. Obsahuje fosfor,grecke-seno-1889_jpg_290x600_q85 železo – ľahko vstrebateľné v organickej podobe, bielkoviny a aminokyseliny v podobnom pomere ako v mlieku a sliz. Pôsobí priaznivo na žalúdočnú a črevnú činnosť. Tlmí hyperaktívnu kyslosť a pálenie v žalúdku, pričom nedráždi žalúdok. Znižuje hladinu krvného cukru. Veľmi dobré výsledky sú pri znižovaní cholesterolu v krvi. Zabraňuje nadúvaniu, znižuje horúčku, pomáha pri búšení srdca a chrápaní. Odvar zo semien Gréckeho sena je vhodný pre boľavé hrdlo a angínu, uľahčuje vykašlávanie, môže sa zmiešať s medom.

Zaujímavosť: Starí Egypťania používali semenoGréckeho sena pri balzamovaní. V Oriente mladé ženy pravidelne jedia semeno Gréckeho sena, aby mali pekné poprsie. Grécke seno býva súčasťou mnohých zmesí korení, ako napr. indické karí, sambar, berbere, v Bulharsku čubrica. Použgrecke-seno-1891_jpg_290x600_q85íva sa ku aromatizácii syrov, strukovinových pokrmov, pridáva sa do cesta ku ochuteniu chleba a ďalšieho pečiva, rovnako do cibuľových, zemiakových a hubových polievok. Spravidla sa kombinuje sa s bazalkou, koriandrom, kôprom, paprikou, majoránkou a pod.

Grécke seno môže byť súčasťou karí korenia.