Cukrová trstina

Cukrová třtina, Saccharum officinarum, hnedý cukor

Výskyt: Cukrová trstina je viacročná bylina s listami dlhšími ako 2 m, pestovaná predovšetkým pre vysoký obsah cukru. Plné steblá sú vysoké 2 m až 4 m, dosahujú priemer 20 mm až 80 mm. Rastlina je pôvodom z Novej Guiney. Jej pestovanie bolo najprv zaznamenané v Indii a odtiaľ sacukrova-trstina-1851_JPG_290x600_q85šírilo všetkými smermi. Cukrová trstina je najvýznamnejšia kultivovaná tráva. Pestuje sa v teplých oblastiach celého sveta, napr. na Kube, Jáve, v juhovýchodnej Ázii, v Egypte a na južnom pobreží Španielska.

Uplatnenie: Dreň je bohatá na sacharózu, fruktózu a glukózu, ďalej obsahuje tuk, organické kyseliny, pektín, škrob a iné zložky. Z rozdrvených stebiel sa lisuje šťava, z ktorej následne sa získava surový cukor hnedej farby a rafináciou sa vyrába čistá sacharóza (trstinový cukor). Z odpadného sirupu (melasy) sa skvasovaním a destiláciou vyrába rum. Zo zbytkov stebiel sa vyrába papier, lepenka a izolačný materiál. Odpad slúži ako palivo.

Zaujímavosť: Najväčšími producentmi cukrovej trstinyna svete sú Brazília, India a Čína (v roku 2008 až 1,2 mld. ton.

Aplikácia bylinky Cukrová trstina sa v súčasnosti v portfóliu ponúkaných výrobkov na stránkach Slniečková nenachádza. Pozrite prosím na bylinkuSlnečnica hľuznatá, u ktorej nájdete podobné vlastnosti ako u Vami hľadanej bylinky. V prípade, že máte záujecukrova-trstina-1850_jpg_290x600_q85 m vzájomne konzultovať, napíšte nám cezkontaktný formulár. Určite Vám s radosťou a v krátkom čase pomôžeme.