Acerola čerešňa (višňa)

Acerola třešeň, Malpighia emarginataL., –

Výskyt: Acerola čerešňa – višňa (Malpighia emarginata) je tropické ovocie, rastie ako ker alebo malý strom, je z čeľade Malpighiaceae. Spoločné názvy majú Acerola, Barbados Cherry, Cherry acerola-ceresna-visna-1685_jpg_290x600_q85 acerola-ceresna-visna-1686_jpg_290x600_q85západnej Indie a Wild Crapemyrtle. Zrelé sú tehlovo červené plody. Pôvod aceroly sa pripisuje Karibskej oblasti, ale aj Barbadosu a západnej Indii. Pestovanie je rozšírené vo Vietname a Brazílii.

Uplatnenie: Acerola je nositeľom veľkého množstva vitamínu C; plody sú jedlé a široko konzumované pre jeho vysoký obsah vitamínu C, obsah je až 1677,6 mg vitamínu C v 100 g ovocia (zdroje uvádzajú 20 – krát až 100 – krát viac kyseliny askorbovej ako pomaranč v tom istom objeme). Častými príznakmi nedostatku vitamínu C sú krvácajúce ďasná, vypadávanie zubov, zvýšená náchylnosť k infekcii, bolesti kĺbov, dlhšie hojenie rán. Pretože organizmus nie je schopný vitamín C vyprodukovať sám, musí byť dopĺňaný výživou. Je dôležitý v prevencii proti prechladnutiu a rôznym typom infekcií. Väčšiu potrebu vitamínu C majú predovšetkým fajčiari, alkoholici, starí ľudia, tehotné a dojčiace ženy, diabetici a ľudia žijúci v znečistených oblastiach. Vitamín C hrá dôležitú úlohu v metabolických procesoch a je nevyhnutný pre udržanie dobrého zdravotného stavu.

Zaujímavosť: Acerola je použitá aj v Tic Tac dražé.

Aplikácia plodu acerola čerešňa – višňa je v doplnku zdravej výživy Liquid C+.