Acai, antioxidant

Açaí, Euterpe oleracea, Ahsai

Plody – často aj rastlina – sa označujú portugalsky açaí, španielsky azaí, huasaí, anglicky assai, aqai, acai; lokálne názvy v Južnej Amerike: wasséi, wassaye, ouasseye, wasiye, wasei, pino(t), was(i), acai-2051_jpg_290x600_q85manicole, pina(palm), palissadepalm, manaka, (swampoe-)prasara, wah-pu, wapoe, murrapo

Výskyt: Vyskytuje sa hlavne v záplavových oblastiach pri riekach v brazílskej oblasti Pará v Amazónii. Názov palmy pochádza z tupiančiny (jazyková skupina Južnej Ameriky) slova ïwasa’i (ovocie, ktoré plače alebo vylučuje vodu). Globálny dopyt po ovocí sa rýchlo rozšíril v posledných rokoch, a palma sa teraz pestuje predovšetkým na tento účel. Açai je štíhla palma, ktorá dorastá do výšky 15 až 25 m. Palma rastie veľmi pomaly a plody produkuje za 4 až 5 rokov po vysadení. Jedna palma produkuje až 20 kg týchto plodov, plodia dvakrát do roka.

Uplatnenie: Bobule palmy sú dodávané na trh ako potravinový dopln ok. Obchodné spoločnosti ponúkajú spracované bobule palmy vo forme tabliet, džúsov, drene, instantných nápojov v prášku, či celé ovocie. Tvrdí sa, že ovocie poskytuje zvýšenú hladinu energie, zlepšenie sexuálnej výkonnosti, zlepšenie trávenia, detoxikáciu organizmu, vysoký obsah vlákniny, zlepšenie vzhľadu pokožky, zlepšenie zdravia srdca, zlepšenie spánku a zníženie hladiny cholesterolu. Okrem využitia jej bobúľ ako potraviny alebo príchute má palma aj iné komerčné využitie. Listy sa môžu použiť na klobúky, rohože, koše, metly a strechy pre domácnosti a kmene, odolné voči škodcom, pre pozemné staviteľstvo alebo sa môžu spracovať ako zdroj minerálov. Až 80 % hmotnosti plodov, semien palmy môže byť krmivom pre hospodárske zvieratá alebo ako súčasť organickej pôdy pre rastliny. Semená sa používajú na výsadbu nových rastlín, ktoré sa po získaní potrebnej veľkosti počas niekoľkých mesiacov vysádzajú na plantáže. Semená sú zdrojom nasýtených mastných kyselín.

Zaujímavosť: Legenda hovorí, že v dávnej minulosti žil v oblasti Belem do Para veacai-2050_jpg_290x600_q85ľký indiánsky kmeň, ktorý trpel nedostatkom potravín. Veľa z jeho členov hladovalo takmer každý deň. Náčelník Tupa z kmeňa Itaka, dlho rozmýšľal, ako to vyriešiť. Náčelník bol nútený prijať kruté opatrenia, aby sa zabránilo zvýšeniu kmeňového obyvateľstva, preto sa rozhodol, že všetky deti narodené v dedine – budú obetované, aby kmeň nevymrel. Toto rozhodnutie začalo platiť v deň, kedy Iaca, náčelníkova dcéra, práve porodila krásnu dievčinu, ktorá bola zabitá  indiánom vraždiacim deti, pretože to bol zákon. Mladá matka bola zúfalá nad stratou dieťaťa a každý večer plakala vo svojom obydlí, prosila boha, aby ukázal jej otcovi Tupa inú cestu, ktorá by zabránila obetovať novorodencov. Raz v noci počula ako plače dieťa, vybehla von a uvidela, ako jej zabitá dcéra stojí vedľa palmy. Na okamih stuhla, neverila, čo videla, ale potom sa rozbehla k dieťaťu. Ale jej dcéra zmizla rovnako ako dym vo vetre, a vďaka tomu Iaca omdlela. Keď svitalo, jej telo bolo nájdené ako objíma kmeň palmy, s úsmevom na tvári sa pozerala na tmavé plody rastúce na vrchole rastliny. Náčelník rozhodol, aby palmové bobule boli zozbierané a urobili červené víno pomenované po Acai (otočené slovo IACA), na počesť jeho dcéry. Od tej doby jedli aj samotné bobule, ktoré nakŕmili celý jeho kmeň a náčelník rozhodol, že od toho dňa skončí obetovanie detí…

Antioxidačná schopnosť: V porovnaní s antioxidačnými účinkami rôznych potravinárskych výrobkov sa ovocie acai nachádza na zozname hodnôt ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – metóda merania antioxidačnej kapacity v biologických vzorkách) na veľmi vysokej pozícii s hodnotou 102700 Mmol na 100 g, kým pri granátovom jablku 2860 Mmol na 100 g.

Aplikácia plodov Acai je v tekutom stave Acai Organic.